Τα νέα μας

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Συνέντευξη Γ.Κυριακόπουλου

Συνέντευξη Γ.Κυριακόπουλου «Στο Κόκκινο» για τους Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

Για να συζητήσουμε το θέμα έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον κ. Γιάννη Κυριακόπουλο, δικηγόρο, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και έχει εκδώσει και σχετικές  για λογαριασμό πελατών του δικαστικές αποφάσεις.

κ. Κυριακόπουλε καλό σας μεσημέρι.

Καλό μεσημέρι κ. Σχοινά, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Για πείτε μου, πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ιστορία και, εσείς ασχολείστε και με τον σύλλογο, υπάρχει ένας σύλλογος δανειοληπτών νομίζω;

Ναι υπάρχει, έχει ακολουθήσει την δική του πορεία, εμείς ως γραφείο αναλαμβάνουμε ομαδοποιημένα προσφυγές, αγωγές πελατών μας στα δικαστήρια κατά των τραπεζών για την καταχρηστική συμπεριφορά τους όσον αφορά την δανειοδότηση σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου. Λοιπόν επιτρέψτε μου να σας δώσω ορισμένες… δεν ξέρω αν κουράζω – παρακαλώ, συνεχίστε – αλλά είναι σημαντικό να διαπιστώσει κανείς πέρα από τις φωνές και τις διάφορες παρατηρήσεις ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή που ισχύει. Λοιπόν, όπως σωστά σας άκουσα και πριν αναφέρατε, υπάρχουν διάφορα σημεία τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Καταρχήν, όπως γνωρίζετε κι εσείς από τις χρηματοοικονομικές σας γνώσεις, και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εξασφαλίζονται από τον κίνδυνο, από τον συναλλαγματικό κίνδυνο, από τον πιστωτικό κίνδυνο τον οποίο φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους, είτε των πελατών τους ή των ιδίων. Κάνουνε λοιπόν αυτό που λένε αντιστάθμιση κινδύνου. Σε όλες τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, αν διαβάσει κανείς με προσοχή, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σχετικές ρήτρες. Αυτές  προβλέπονται γιατί ακριβώς το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί διαμέσου κινδύνων. Εδώ υπάρχει το εξής λοιπόν: πράγματι, το θέμα του συναλλαγματικού κινδύνου αποτελεί κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τις τράπεζες. Τώρα, όσον αφορά το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εδώ έγινε το εξής: παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ταυτόχρονη κίνηση, ιδιαίτερα τις εποχές γύρω στο  2006-2008. Έχω πάρα πολλούς πελάτες οι οποίοι έχουν έρθει στο γραφείο μου και  μου έχουν πει μια παρόμοια ιστορία κ. Σχοινά, – έγινε και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια εγώ θυμάμαι για δάνεια σε ελβετικό φράγκο – και αυτό το θέτω υπόψη σας. Λοιπόν έρχονται πελάτες μου και μου λένε ότι, ξέρεις κάτι, ήμουν στο αεροπλάνο ήμουν στο εξωτερικό, η τράπεζα, ο τραπεζικός μου συνεργάτης και μου είπε «τρέξε, σπεύσε, υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή δόση και έχεις την δυνατότητα να πάρεις δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Πολλοί δεν είχαν βάλει καν υπογραφή και την έβαλαν εκ των υστέρων. Μάλιστα το δέλεαρ ήταν ότι αντί να πληρώνουν μια δόση με 1000 €, που θα ήταν κανονικά αν το έπαιρναν στο τοπικό νόμισμα, στο ευρώ δηλαδή, θα τους στοίχιζε 700 €  γιατί η ισοτιμία τότε ήταν στο 1,60-1,65-1,70.

Τι παρατηρήθηκε όμως το επόμενο διάστημα; παρατηρήθηκε το εξής: είχαν γίνει ήδη και από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που κυρίως έδωσαν δάνεια σε συνάλλαγμα-Ουγγαρία, Αυστρία, Λιθουανία, Σλοβενία- υπήρχαν ήδη αναφορές ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα διακυμάνσεων. Μάλιστα, αυτό δεν ήταν μια θεωρητική πρόβλεψη.

Αυτοί πήραν και μέτρα νομοθετικά νομίζω και το έλυσαν.

Ναι, πήραν νομοθετικά μέτρα, Σεπτέμβρη του 2011 νομοθέτησε η ουγγρική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, νομοθέτησε  και κούρεψε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατά 75%. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η απόφαση, που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει και να μην κοιτάζει μόνο το όφελος των τραπεζών.

Τώρα, υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες εφαρμόζουν οι τράπεζες;

Ακούστε τώρα να σας πω τι συμβαίνει εδώ πέρα. Καταρχήν έχουμε την απόφαση που επικαλεστήκατε πριν, εγώ θα σας πω 5 σημαντικά πράγματα. 5 για να κρατηθούν στην μνήμη των ακροατών.

1) Πράξη Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος 2501/2002, προβλέπει πως όταν τα τραπεζικά ιδρύματα – 2002 κ. Σχοινά – δίνουν δάνεια σε συνάλλαγμα πρέπει να ενημερώνουν με ακραία ενημερωτικό τρόπο, όσο γίνεται περισσότερο δηλαδή, για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Δεν έχει εφαρμοστεί λοιπόν, πάμε παρακάτω.

2) Απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 30 Απριλίου 2014: σε προδικαστικά ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την ερμηνεία της οδηγίας 53-13 διατυπώθηκε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται υποχρεωτικά οι δανειολήπτες για τον κίνδυνο που υπάρχει.

Κατά συνέπεια έχει παραβιαστεί ενώ υπάρχει πληθώρα αποφάσεων.

Βεβαίως έχει παραβιαστεί.

Και με βάση αυτό τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις εις βάρος των τραπεζών.

Υπάρχει λοιπόν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης 23/2014,Υπάρχει η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου του 2011 που αναφέρει τον κίνδυνο για δάνειο σε ξένο νόμισμα. Υπάρχει η σύσταση του Συνήγορου του Καταναλωτή 18 Απριλίου 2013.

Άρα υπάρχουν πολλά νομοθετικά και όχι μόνο όπλα.

Έχει διαπιστωθεί κ. Σχοινά – και τελειώνω- , ότι οι τράπεζες προστάτευσαν τον εαυτό τους και το χαρτοφυλάκιό τους από τον συναλλαγματικό κίνδυνο, ενώ τους πελάτες τους όχι μόνο δεν τους προστάτευσαν, αλλά δεν τους ενημέρωσαν καν. Και εδώ κ. Σχοινά μπαίνει και ένα τελευταίο κομμάτι και θέλω να το επισημάνω, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος, άρα είναι χρηματοπιστωτικό προϊόν, άρα έπρεπε να εφαρμόζονται διαδικασίες παρόμοιες με τις MIFID, δηλαδή προσυμβατική πληροφόρηση – ο 3606/2007 για προσυμβατική ενημέρωση και προειδοποίηση – ακριβώς .

Φαντάζομαι ότι τα δικαστήρια έχουν άφθονο υλικό για να πάρουν αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών –αυτές θα τις κερδίσουμε κ. Σχοινά- και νομίζω ότι θα κλιμακωθούν απ’ ότι φαίνεται οι αντιδράσεις και οι αγωγές.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κυριακόπουλε.