Άρθρα

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ KAI ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ-UNIT LINKED ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ-ΚΑΤΟΧΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ

Το τελευταίο διάστημα, ζήσαμε την τελευταία(;) πράξη του δράματος με τίτλο  «Τραπεζική Ανακεφαλαιοποίηση» μέρος 3ο. Υπό την δαμόκλειο σπάθη της εφαρμογής από 01/01/2016 της Κοινοτικής Οδηγίας  “EBRD” ( European Bank Resolution Directive), δηλαδή υπό τον φόβο της επελαύνουσας εφαρμογής του «κουρέματος των καταθέσων», σε περίπτωση αδυναμίας μιάς Τραπέζης να ανακεφαλαιοποιηθεί με «ίδια μέσα» ολοκληρώθηκε εσπευσμένα ο τελευταίος κύκλος Τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων.

Αν και –φυσικά- ευχόμαστε να έχουν πλήρως πλέον ενισχυθεί με βάση ακόμη και τις πιο ακραίες συνθήκες προσομείωσης ρίσκου “stess tests” και τα αλλεπάλληλα «asset quality reviews” (AQR’s), γεγονός παραμένει, όπως παραδέχθηκε προσφάτως και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκης, ότι οι ζημίες των κατόχων αξιογράφων ήταν μεγάλες.

Πράγματι, στα πλαίσια της αποφυγής υπέρμετρης κρατικής χρηματοδότησης για άλλη μια φορά μέσω του πακέτου των 25 δις ευρώ, και αυτή τη φορά, όλοι οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων υπέστησαν σοβαρές ζημίες, είτε μερικές είτε ολοκληρωτικές, καθώς αναγκάστηκαν «οικειοθελώς» να τα ανταλλάξουν με μετοχές…

Και οι ζημίες δεν αφορούν μόνο όλους τους ομολογιούχους των νύν πλέον 4 συστημικών τραπεζών, είτε υψηλής είτε μειωμένης εξασφάλισης..

Αφορούν και ασφαλισμένους, που είχαν αγοράσει unit linked «εγγυημένου κεφαλαίου», δηλ. αποταμιευτικά προγράμματα που ήταν συνδεδεμένα με τραπεζικά ομόλογα που αντηλλάγησαν με μετοχές!

Και καταθέτες προθεσμιακών καταθέσεων Συνεταιριστικών Τραπεζών που ..άθελά τους έγιναν με απατηλές μεθοδεύσεις και τεχνάσματα «μεριδιούχοι», άρα συμμετέχουν κι αυτοί στην ανακεφαλαιοποίηση αυτών των Τραπεζών..

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2002-2010, όλες οι σήμερα αποκαλούμενες «συστημικές» Τράπεζες έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους δόθηκε από την ΤτΕ (με Πράξη του Διοικητή της) να προβούν σε έκδοση ειδικών ομολόγων «υβριδικών» προς ενίσχυση των ιδίων τους κεφαλαίων, προϊόντων τα οποία οι ίδιες «δημιουργούν» εξ αρχής, μοχλεύοντας στοιχεία του ενεργητικού τους, δανειζόμενες δηλαδή από τους πελάτες τους, χωρίς αυτοί να ενημερωθούν ποτέ επακριβώς για τους κινδύνους που διατρέχουν και που τελικά επισυνέβησαν, ιδίως από το 2010 κι εντεύθεν, με τις δύο Kρίσεις Xρέους ταυτόχρονα σε εξέλιξη, την Ελληνική και την Κυπριακή.

Όλα αυτά τα ομόλογα έχουν κύριο χαρακτηριστικό στον «διακριτικό τους τίτλο» (“ISIN”) τα κεφαλαία γράμματα “XS”, ήτοι είναι ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, συμπεριλαμβάνονται δε σε αυτά και τα λεγόμενα «perpetual” δηλαδή ατελεύτητης ή αόριστης διάρκειας που παρέχουν στον κομιστή απολήψεως τόκων, όχι, όμως, και το βασικό δικαίωμα να ζητήσει από τον εκδότη την επιστροφή της καταβεβλημένης αξίας τους σε κάποιο απώτερο χρόνο λήξης τους. Ο κομιστής, δηλαδή, ενός τέτοιου ομολόγου δεν δικαιούται σε παράδοση – επιστροφή του ομολόγου στον εκδότη του προς τον σκοπό είσπραξης της ονομαστικής του αξίας μετά την λήξη μιας συμφωνηθείσας διάρκειας ή οποτεδήποτε. Ο εκδότης, αντιθέτως, διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς ανακλήσεως του ομολόγου, κατά την ελεύθερη αυτού βούληση.

 

Ετσι λοιπόν, μέσω των ευνοϊκών φορολογικών παραδείσων των βρετανικών “Channel Islands” μέσω θυγατρικών τους, εκδόθηκαν αρκετά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ τέτοιων ομολόγων, τα οποία διέθεσαν μέσω διαφόρων οδών, είτε μέσω υποκαταστημάτων, είτε μέσω των  Τμημάτων Private Banking είτε μέσω Ασφαλιστικών Εταιρειών σε Ιδιώτες Καταθέτες/Επενδυτές και σε Ασφαλιστικά Ταμεία, ασχέτως αν πελάτες μπορούσαν να καταλάβουν, τι κίνδυνο πραγματικά αγόραζαν

Είναι πραγματικά αμφίβολο, εάν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας, είχαν την δυνατότητα να κατανοήσουν ότι τα ομόλογα αυτά είχαν στην πραγματικότητα τα εξής χαρακτηριστικά :

  1. Εκδότης δεν ήταν ή ίδια η Τράπεζα που τους το διέθεσε αλλά μια θυγατρική της με έδρα σε «φορολογικό παράδεισο».
  2. Η «εγγύηση» που αναφέρεται ισχύει μόνον αν ο εκδότης αποδεχτεί να πληρώσει,(δηλαδή η… εν Ελλάδι Τράπεζα!)  ειδάλλως εγγύηση δεν υφίσταται
  3. Oι τόκοι μπορούν να ανασταλούν, αν η Τράπεζα αντιμετωπίσει κεφαλαιακό πρόβλημα!
  4. Oι κάτοχοι τέτοιων τίτλων σε περίπτωση εκκαθάρισης κατανέμονται στο τέλος των πιστωτών, δίχως κανένα προνόμιο!

 

Για να γίνει κατανοητό το «εύρος» της σύγχυσης του επενδυτικού κοινού, μια εταιρεία σε τέτοιο φορολογικό παράδεισο, με μετοχικό κεφάλαιο … 10.000 GBP (15.000 ευρώ), εκδίδει ομόλογα αξίας 1 δις(!), για την δραστηριότητά της φορολογείται με 0% και εάν και όποτε επιθυμεί, μπορεί να μην πληρώσει και μερίσματα. Εάν δε κάποιος επιθυμεί να εισπράξει τα υπεσχημένα ποσά μέσω δικαστηρίων, θα πρέπει να αποτανθεί στα εκεί δικαστήρια, των νήσων Channel Islands, και να ενάγει μία «Εταιρεία-Θυρίδα» χωρίς περιουσία, χωρίς θεσμικό έλεγχο, χωρίς εταιρική διακυβέρνηση, χωρίς δημοσιότητα και έλεγχο!

Φυσικά, στις πλείστες περιπτώσεις που γνωρίζουμε, ουδέποτε οι πελάτες λάμβαναν τις εκ του Νόμου απαιτούμενες πληροφορίες, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία , την MIFID κλπ (επ’αυτού, σημαντικότατες γνωμοδοτήσεις υπάρχουν στα γραφεία μας προς χρήση των πελατών μας και σημαντικότατη νομολογία Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων…)

Ολοι λοιπόν οι συμπολίτες μας, ενόψει του κινδύνου… κουρέματος καταθέσεων έπεσαν και αυτή τη φορά θύματα στον βωμό της ανακεφαλαιοποίησης, δικαιούνται να στραφούν στα Ελληνικά Δικαστήρια και να ζητήσουν αποζημίωση.

Ιδίως μετά από πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων διαφόρων βαθμίδων που δικαιώνουν επενδυτές γιά ζημίες τους από αξιόγραφα κάθε είδους!

Γιαυτό ακριβώς το λόγο, εμείς θα επιμείνουμε¨

ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!

Γιάννης Κυριακόπουλος

www.kyroslawoffices.gr

www.apozimiosi.gr