Συνολικά το ύψος των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύτηκαν ήταν 7 δισ. ευρώ και σήμερα χρωστάνε 8,5 δισ. ευρώ
Στη «μέγγενη» του ελβετικού φράγκου είναι πιασμένα περίπου 65.000 νοικοκυριά.
Πήραν στεγαστικό δάνειο σε μια εποχή ( 2007 –2008 ) που η ισοτιμία ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,60 ευρώ.
Την Παρασκευή 18 Απριλίου 2015 η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 1,0287 ευρώ.
Όμως, η κατακόρυφη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του ελβετικού φράγκου λειτούργησε ως “ποντικοπαγίδα” για τους δανειολήπτες.
Στο στάδιο της εκταμίευσης είδαν το «τυρί» αλλά όχι τη φάκα.
Η άνοδος του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ έφερε στην επιφάνεια το τεράστιο λάθος που έκαναν οι δανειολήπτες να συνυπογράψουν συμβάσεις με τις τράπεζες σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το αρχικό ποσό εκταμίευσης έφθανε τα 7 δισ ευρώ.
Ο κύριος όγκος των εκταμιεύσεων έγινε τα έτη 2006 – 2008, καθώς οι μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 150.000 ευρώ ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δάνεια που είχαν ως βάση το ευρώ.
Η επιτυχία κράτησε λίγο διότι οι συμβάσεις αποπληρωμής ήταν μεγάλης διάρκειας και ο χρόνος εξόφλησης ξεπερνούσε τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σήμερα οι παγιδευμένοι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου οφείλουν στις τράπεζες 1,5 δισ ευρώ περισσότερα, παρότι κατέβαλαν τις μηνιαίες δόσεις των τελευταίων οκτώ ετών.
Ένας δανειολήπτης έλαβε 150.000 ευρώ δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου και σήμερα χρωστά περισσότερες από 200.000 ευρώ στις τράπεζες.
Το www.bankingnews.gr απευθύνθηκε στη δικηγορική εταιρεία Kyros LAW OFFICES για να φωτίσει τη υπόθεση και να δώσει νομικές συμβουλές στους αναγνώστες.
Το επιτελείο της εταιρείας αναλαμβάνει ανάλογες υποθέσεις.
Ήδη χειρίζεται αρκετά αιτήματα προσφυγής στα αρμόδια Δικαστήρια.
Στην περίπτωση που η ζημιά για το δανειολήπτη είναι μικρότερη από 20.000 ευρώ, η προσφυγή κατατίθεται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ενώ όταν η ζημιά είναι μεγαλύτερη από 20.000 ευρώ, η προσφυγή γίνεται στα Πρωτοδικεία.
Η έκβαση της υπόθεσης και η δικαίωση των δανειοληπτών είναι σχετικά εύκολη, καθώς ήδη υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις Δικαστηρίων που δικαίωσαν τους δανειολήπτες.
Συνεργάτης της εταιρείας «Kyros LAW OFFICES» αρκέστηκε να μας πει ότι οι τράπεζες που χορήγησαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι δύσκολο να αποδείξουν ότι αντισυμβαλλόμενος γνώριζε τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις από την αλλαγή της ισοτιμίας.
To επιχείρημα αυτό, όπως και άλλα που διαθέτει στη φαρέτρα της, η δικηγορική εταιρεία δίνει υψηλές πιθανότητες επιτυχίας.
Οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν με αγωγή την επαναφορά του δανείου τους στην αρχική ισοτιμία.
Όπως και την απάλειψη των καταχρηστικών όρων, καθώς και αποζημίωση λόγω έλλειψης παροχής επαρκούς και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης πριν τη σύναψη του δανείου.
Η δικηγορική αμοιβή υπολογίζεται με βάση το αιτούμενο ποσό της διαγραφής που ζητάει ο δανειολήπτης και όχι στο σύνολο του δανείου.
Τα έγγραφα που απαιτούνται για την κατάθεση της αγωγής:
-Ιστορικό της υπόθεσης (ενδεικτικά ποιος είναι ο δανειολήπτης, πότε λήφθηκε το δάνειο, για ποιο λόγο, από ποια τράπεζα, ονόματα υπευθύνων)
-Οι ενημερωτικές επιστολές που έχει ο δανειολήπτης από και προς την τράπεζα
-Τουλάχιστον μια ετήσια βεβαίωση τράπεζας για φορολογική χρήση
-Μία μηνιαία απόδειξη πληρωμής δόσης
-Το αντίγραφό της εκταμίευσης του δανείου.
-Τη δανειακή σύμβαση
-Τα εκκαθαριστικά της εφορίας για 3 χρόνια πριν κατατεθεί το αίτημα χορήγησης του δανείου.