Με την απόφαση Α182/2023 η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες προς το ενωσιακό δίκαιο τις διατάξεις του ν. 4387/2016 που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων (πριν τον Μάιο του 2016).
Σύμφωνη με το Σύνταγμα κρίθηκε και η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των παλαιών και των νέων συνταξιούχων με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (πριν ή μετά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016).
Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η διαφορετική μεταχείριση των ήδη κατά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 συνταξιούχων (“παλαιών συνταξιούχων”) έναντι των συνταξιοδοτούμενων μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (“νέων συνταξιούχων”) αναφορικά ως προς το τι λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης παρίσταται δικαιολογημένη, λόγω των διαφορετικών προϋποθέσεων υπό τις οποίες συνταξιοδοτήθηκαν οι παλαιοί συνταξιούχοι σε σύγκριση προς τους εφεξής συνταξιοδοτούμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την ημερομηνία έναρξης του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, συνταξιοδοτούνται με το αυξημένο όριο ηλικίας ή και τις αυξημένες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης του ν. 4336/2015, εν αντιθέσει με τους παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι θεωρούνται ευνοημένοι ως προς αυτό.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της βάσης επανυπολογισμού του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης των παλαιών συνταξιούχων, το Δικαστήριο έκρινε ότι η πρόβλεψη του συντάξιμου μισθού ως βάση υπολογισμού δεν συνιστά περιορισμό ή δυσμενές μέτρο επί των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς πρόκειται για τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου, για όλα τα προηγούμενα του ν. 4387/2016 έτη, έχουν υπολογισθεί οι ήδη χορηγηθείσες συντάξεις τους. Συνεπώς, σύμφωνα με το ΣτΕ, ο νομοθέτης δεν κωλυόταν να ορίσει ως βάση υπολογισμού του ανταποδοτικού μέρους των κύριων συντάξεων των νέων συνταξιούχων τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου και όχι του συντάξιμου μισθού, όπως προβλέφθηκε για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Με βάση τις παραπάνω κρίσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και καθώς άποψη του γραφείου μας είναι ότι οι διατάξεις του ν. 4387/2016 για τον επανυπολογισμό των συντάξεων αντίκεινται όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και στις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, διερευνούμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τις επόμενες ενέργειές μας, καθώς η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ιδιαίτερα σύντομη.