Άρθρα

Η ίδρυση ΙΚΕ και τα πλεονεκτήματά της έναντι άλλων εταιρικών εταιρικών μορφωμάτων

Νομική καθοδήγηση στην ίδρυση εταιρειών.

Οι Δικηγόροι του Γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρειών οποιασδήποτε μορφής παρέχοντας καθοδήγηση από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού και της σύστασης αλλά και μετά την ίδρυση της εταιρείας, παρέχοντας υποστήριξη σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να απασχολήσει έναν επιχειρηματία.

Η νομική μας αρωγή θα σας είναι χρήσιμη στην σύνταξη καταστατικού, την δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ μαζί με τα λοιπά δημοσιευτέα στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία, διαχείριση,κεφάλαιο, έδρα κοκ), στην λήψη Α.Φ.Μ. , στην σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και σε κάθε άλλο νομικό ζήτημα που τυχόν σας απασχολήσει, όπως συδρομή στη λήψη εταιρικών αποφάσεων όπως απόφαση περί μετατροπής της εταιρείας σας από τον ένα εταιρικό τύπο στον άλλο.

Οι δικηγόροι του Γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα για την επιλογή του τύπου εταιρείας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας ανάλογα με τους στόχους σας, την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, το κεφάλαιο που διαθέτετε, τις ευθύνες που διατίθεστε να αναλάβετε αλλά και τις αναγκαίες δαπάνες κάθε εταιρείας.

Μετά την δημοσίευση του Νόμου 4072/2012 σχετικά με την εισαγωγή της νέας εταιρικής μορφής στο ελληνικό νομικό σύστημα, της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.) και τις διαδοχικές τροποποιήσεις του (με τελευταία τροποπίηση αυτή με το Ν 4541/2018), όλο και περισσότεροι είναι οι επιχειρηματίες που επιλέγουν την Ι.Κ.Ε. λόγω πολλών πλεονεκτημάτων της σε σχέση με άλλα εταιρικά μορφώματα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αφορούν κυρίως το χαμηλό της κόστος και την ευκολία στην ίδρυσή της, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως  :

  • Η Ίδρυσή της δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να συνίσταται και σε 1 ευρώ.
  • Μπορεί να συσταθεί ακόμα και από 1 μόνο εταίρο, ο οποίος μπορεί να είναι είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο. Σε περίπτωση που μοναδικός εταίρος είναι αλλοδαπό νομικό πρόσωπο όπως πχ μία εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχει ελληνικό Α.Φ.Μ. Το Γραφείο μας μπορεί να σας βοηθήσει ως προς τις διαδικαστικές ενέργειες που απαιτούνται για την απόκτηση ελληνικού Α.Φ.Μ. σε συνεργασία με το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόμαστε.
  • Για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται ως επί το πλείστον η εταιρεία με την περιουσία της και όχι οι εταίροι της, εκτός από τον εταίρο που έχει επιλέξει να συμμετέχει με εγγυητική εισφορά.
  • Οι εταίροι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο συμμετοχής τους στην εταιρεία. Οι εισφορές τους μπορούν να είναι 3 ειδών : α)κεφαλαιακές, να επιλέξουν δηλαδή να καταβάλουν κεφάλαιο, β)εξωκεφαλαιακές όπως για παράδειγμα να εισφέρουν την εργασία τους για την εκπλήρωση των σκοπών της εταιρείας, και γ)εγγυητικές να αναλάβουν δηλαδή τον ρόλο του εγγυητή σε περίπτωση που δεν επαρκεί η εταιρική περιουσία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας. Οι εταίροι δεν δεσμεύονται ως προς την μορφή συμμετοχής τους στην εταιρεία, ούτε είναι υποχρεωτικό να πληρούνται και οι 3 τρόποι συμμετοχής. Αρκεί ένας τρόπος συμμετοχής ( πχ μόνο κεφαλαιακές και καθόλου εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές)
  • Ο σκοπός της ΙΚΕ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, εκτός και αν πρόκειται για εργασίες που ο νόμος αποκλειστικά απαιτεί συγκεκριμένο εταιρικό τύπο όπως για παράδειγμα τραπεζικές ή ασφαλιστικές εργασίες, οι οποίες επιτρέπονται μόνο από Ανώνυμες Εταιρείες.
  • Ακόμα και εάν ο σκοπός δεν είναι εμπορικός, η ΙΚΕ θεωρείται εκ του νόμου εμπορική εταιρεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν για αυτήν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τους εμπόρους.
  • Η πράξη σύστασης της εταιρείας μπορεί να γίνει με ιδιωτικό έγγραφο, ως εκ τούτου δεν απαιτούνται έξοδα συμβολαιογράφου.
  • Ο χρόνος που απαιτείται για την σύσταση της εταιρείας μπορεί να είναι από 1 ημέρα έως και 10 ημέρες από την κατάθεση στο ΓΕΜΗ, αναλόγως του όγκου των αιτήσεων στο μητρώο.
  • Λήψη αποφάσεων, διαχείριση – εκπροσώπηση εταιρείας : Οι πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας διενεργούντα συλλογικά από όλους τους εταίρους ή από τον μοναδικό εταίρο αυτής στην περίπτωση της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό. Διαχειριστής μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο, εταίρος ή τρίτος. Σε περίπτωση που μοναδικός εταίρος της εταιρείας είναι νομικό πρόσωπο, αυτό οφείλει να ορίσει για λογαριασμό του φυσικό πρόσωπο που θα το εκπροσωπεί. Σε περίπτωση που μοναδικός εταίρος είναι αλλοδαπή εταιρεία, θα πρέπει και αυτή να ορίσει με την σειρά της φυσικό πρόσωπο ως διαχειριστή, ο οποίος όμως, εάν είναι αλλοδαπός, οφείλει να εκδώσει ελληνικό ΑΦΜ.

Το Γραφείο μας διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και νομική κατάρτιση στον τομέα του εταιρικού και εμπορικού τομέα εν γένει. Εάν επιθυμείτε να ιδρύσετε εταιρεία ή εάν έχετε ήδη εταιρεία και επιθυμείτε τη νομική μας συμπαράσταση για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Συντάκτης: Έλενα Κυριακοπούλου