Βασικό χαρακτηριστικό της Ομόρρυθμης Εταιρείας είναι ο «προσωποπαγής χαρακτήρας» της, ο οποίος διαπνέει συνολικά τις προσωπικές εταιρείες. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4072/2012), ο Έλληνας νομοθέτης θέλησε ν’ απομακρυνθεί από αυτόν τον αυστηρώς προσωποπαγή χαρακτήρα του εταιρικού δεσμού. Η εταιρική συμμετοχή λοιπόν είναι καταρχήν αμεταβίβαστη, εκτός αντίθετης ρητής πρόβλεψης στο καταστατικό ή συναινετικής απόφασης των εταίρων. Με την είσοδό του στην ΟΕ, ο νέος εταίρος υπεισέρχεται ως ειδικός διάδοχος τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις του πρώην εταίρου.
Η δε απώλεια της εταιρικής ιδιότητας μπορεί να επέλθει πλέον και με εκούσια αποχώρηση του εταίρου, έπειτα από μονομερή δήλωσή του απευθυντέα στον εκπρόσωπο της εταιρείας και στους λοιπούς εταίρους, εφόσον δεν ρυθμίζεται άλλως στο καταστατικό (πρόκειται για ενδοτικού δικαίου διάταξη). Η δήλωση αυτή δε, μπορεί να γίνει ακόμα και προφορικά, αφού ο νόμος δεν θέτει κάποιον συγκεκριμένο τύπο (πχ επίδοση δια δικαστικού επιμελητή). Ωστόσο, για λόγους απόδειξης, προτείνεται η συγκεκριμένη δήλωση να γίνεται εγγράφως και με τρόπο που να μπορεί να αποδειχτεί η παραλαβή της από τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται (πχ αποδεικτικό παραλαβής σε email, συστημένη επιστολή, επίδοση δια δικαστικού επιμελητή, υπογραφή της δήλωσης από όλους τους εταίρους). Η έξοδος του εταίρου από την εταιρεία επέρχεται από την στιγμή που η σχετική δήλωση περιέλθει στην εταιρεία και στους λοιπούς εταίρους.
Σημαντικά ζητήματα που τίθενται εν προκειμένω στην περίπτωση εξόδου ή αποκλεισμού εταίρου, αφορούν την τύχη των αντικειμένων που είχε τυχόν εισφέρει κατά χρήση, την αξίωση καταβολής της εταιρικής του συμμετοχής και τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της συμμετοχής του.
Για τα ζητήματα αυτά έχει σημασία το ορισμένο ή αόριστο της διάρκειας της εταιρείας, όπως έχει προβλεφθεί στην εταιρική σύμβαση, καθόσον αν η εταιρεία είναι αορίστου χρόνου, η αξία της εταιρικής συμμετοχής είναι απαιτητή στο τέλος της εταιρικής χρήσης, ενώ εάν είναι ορισμένου χρόνου, η καταβολή της εταιρικής συμμετοχής εξαρτάται από την συνδρομή σπουδαίου λόγου. (άρθρο 261 παρ 3 συνδυαστικά με 259 παρ 2 Ν. 4072/2012). Η συνδρομή ή μη σπουδαίου λόγου κρίνεται σε περίπτωση διαφωνίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας.
Ελένη – Δανάη Κυριακοπούλου