Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, αφού η συναλλαγματική ισορροπία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου δεν έχει αποκατασταθεί από το 2007, οπότε και έγινε η εισαγωγή της ρήτρας συναλλαγματικής ισοτιμίας σε ελβετικό φράγκο στις περισσότερες δανειακές συμβάσεις.
Δυστυχώς, τις πρώτες θετικές για τους δανειολήπτες δικαστικές αποφάσεις, διαδέχθηκαν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέρριψαν τις νομικές βάσεις της αναπροσαρμογής των συμβατικών όρων με τις διατάξεις της προστασίας καταναλωτή, προστασίας επενδυτή και απρόοπτης μεταβολής συνθηκών. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει και ταλανίζει μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που φαίνεται ότι όσο και αν προσπαθούν να είναι συνεπείς, δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξοφλήσουν αυτά τα δάνεια. Με βάση αυτό το δεδομένο, έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την έκδοση ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων με διαφορετική όμως νομική βάση. Έρεισμα δίνει η υπ’ αριθμ. 948/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, που θεωρούμε ότι δίνει την δυνατότητα σε δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε Ελβετικό φράγκο να διεκδικήσουν την αναπροσαρμογή του δανείου τους με βάση τις διατάξεις περί της καλόπιστης -και σύμφωνα με τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη- εκπλήρωσης της παροχής (288 Α.Κ.) ούτως ώστε το βάρος της συναλλαγματικής ισοτιμίας να κατανεμηθεί μεταξύ των μερών.
Η αγωγή που θα ασκηθεί με αυτή τη βάση, θα πρέπει να είναι ατομική και να εστιάσει στα προσωπικά στοιχεία του κάθε δανειολήπτη, αφού, όπως έκρινε ο ΑΠ μεταξύ άλλων, «η συνδρομή ανάγκης εφαρμογής ή μη των σχετικών συμβάσεων, κατά το άρθρο 288 Α.Κ., θα πρέπει να κριθεί in concreto, βάσει του συνόλου των συνθηκών και περιστάσεων, υπό τις οποίες τελούν τα μέρη, στο πλαίσιο ατομικής αγωγής, με βάση την προαναφερθείσα διάταξη (288 Α.Κ.) και όχι in abstracto, στο πλαίσιο συλλογικής αγωγής, κατά την εκούσια δικαιοδοσία». Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι πλέον εφικτή μόνο η εξέταση της κάθε περίπτωσης ατομικά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της με στόχο την αναπροσαρμογή της δανειακής οφειλής με την ανάληψη εκ μέρους της δανείστριας τράπεζας όλου ή μέρους του συναλλαγματικού κινδύνου του εκάστοτε δανειολήπτη, κατόπιν σχετικής σταθμίσεως εκ μέρους του δικαστηρίου.
Αγαθαγγέλου Ιωάννης