Επειδή, ενόψει της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ στις 5/11/2021, δεχόμαστε πολλά ερωτήματα συνταξιούχων αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, δεδομένου ότι το γραφείο μας έχει αναλάβει την κατάθεση σχετικών αγωγών – προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων, διευκρινίζουμε τα εξής:
Με το δικόγραφο της αγωγής-προσφυγής αιτούμαστε
α) την αναπροσαρμογή των συντάξεων από το έτος 2016 και για το μέλλον, καθώς και
β) την επιδίκαση της χρηματικής διαφοράς από το έτος 2016 έως την κατάθεση της αγωγής-προσφυγής ως αποζημίωση.
Την επιλογή αυτή κρίνουμε ορθότερη και συμφερότερη για τους εντολείς μας, καθώς με τον τρόπο αυτό επιλύεται άπαξ το ζήτημα του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης. Έτσι, εφόσον το Δικαστήριο δεχτεί την αναπροσαρμογή των συντάξεων, δεν δημιουργείται η ανάγκη κατάθεσης αγωγών στο μέλλον για την αξίωση επιπλέον ποσών, αφού πλέον η σύνταξη θα καταβάλλεται αναπροσαρμοσμένη.
Η διεξαγωγή της πιλοτικής δίκης ενώπιον του ΣτΕ εξυπηρετεί την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος ευρύτερου ενδιαφέροντος που τίθεται, δηλαδή της συνταγματικότητας του επανυπολογισμού των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου. Χωρίς την διεξαγωγή της πιλοτικής δίκης, το ζήτημα θα κρινόταν σε βάθος τουλάχιστον μιας πενταετίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια και τελικά αναπόφευκτα θα καταλήγαμε στο ΣτΕ, ως ανώτατο Δικαστήριο. Η κρίση του ΣτΕ, θα καταλαμβάνει όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν ήδη στα Δικαστήρια με την ίδια επιχειρηματολογία, η πρόοδος των οποίων αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώπιον του ΣτΕ έχει εισαχθεί μία συγκεκριμένη αγωγή-προσφυγή του γραφείου μας και επ’ αυτής και μόνο θα αποφανθεί το ΣτΕ περί συνταγματικότητας ή μη του επανυπολογισμού των συντάξεων. Τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ασκηθούν στο ΣτΕ από άλλες ομάδες συνταξιούχων θα αφορούν μόνο την υποστήριξη της δικής μας αιτήσεως. Το Δικαστήριο δεν θα υπεισέλθει στην ουσία των υποθέσεων αυτών.