Εν όψει της συζητήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως του γραφείου μας που συζητείται στο Συμβούλιο της Εποικρατείας στις 7/10/2014 για την υπόθεση της PROBANK.
Ένα χρόνο μετά την άδικη ανάκληση της αδείας της PROBANK και την απνευστί μεταβίβασή της στην Eθνική Τράπεζα αυθημερόν, όλα τα ερωτήματα που αφορούν την υπόθεση αυτή παραμένουν ανοιχτά και αναπάντητα προκαλώντας την εύλογη οργή του αγνοημένου και ζημιωθέντος μετόχου και εργαζόμενου και την απορία του νομικού επιστήμονα. Ακόμη δεν έχει απαντηθεί γιατί η PROBANK κρίθηκε μη βιώσιμη και μη συστημική Τράπεζα.
• Ποιος και γιατί αποφάσισε ότι τα διαθέσιμα του ΤΧΣ –χρήματα του ελληνικού δημοσίου- θα διατεθούν σε 4 τράπεζες και όχι σε 6 ή σε 8 ;
• Γιατί δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε η PROBANK με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες «μεγάλες» τράπεζες όταν το πλήγμα στην κεφαλαιακή της επάρκεια προήλθε από την ίδια αιτία δηλ. το PSI ;
• Γιατί υπέστησαν οι μέτοχοι της PROBANK περιουσιακή σφαγή όταν οι μέτοχοι της Εθνικής είδαν την περιουσία τους να διατηρείται και να επαυξάνεται ;
• Γιατί ανατράπηκε η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου της ;
• Γιατί δεν έγινε πλήρης αποτίμηση της περιουσίας της Τράπεζας σύμφωνα μες τους κανόνες της εκτιμητικής επιστήμης, αλλά πρόχειρη αποτίμηση από την ΤτΕ σε μία ημέρα ;
• Γιατί δεν ευδοκίμησαν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές ;
Δυστυχώς, τα ερωτήματα αυτά όχι μόνο δεν έχουν απαντηθεί ένα χρόνο μετά, αλλά στα ήδη υπάρχοντα έχουν προστεθεί κι άλλα.
• Γιατί θεωρούνται τα σχετικά με την υπόθεση αυτή έγγραφα «απόρρητα»;
• Γιατί δεν δημοσιεύονται οι εκθέσεις βιωσιμότητας των τραπεζών;
• Τι ακριβώς προστατεύεται δια της τηρήσεως του απορρήτου ένα χρόνο μετά ;
• Μήπως η αποκάλυψη του γεγονότος ότι η PROBANK ήταν μια υγιέστατη από άποψη «δεικτών» τράπεζα που άξιζε και έπρεπε να διασωθεί, ενώ κάποιες άλλες «συστημικές» τράπεζες όχι ;
Τελικά, σ’αυτή τη χώρα τα «μυστικά» των τραπεζών είναι γνωστά σε όλους, εκτός από τους αμέσως ενδιαφερόμενους μικρο-μετόχους τους !!
Τελικά, όμως, με αυτή την περιουσιακή σφαγή, ωφελήθηκε τουλάχιστον ο έλληνας φορολογούμενος και το «δημόσιο συμφέρον»- αφού τελικά όλα υποτίθεται ότι γίνονται για την εξυπηρέτησή του ; Η απορία αυτή μας οδηγεί στο αμέσως επόμενο ερώτημα….
Τελικά, πόσο στοίχισε στη δημόσιο αυτή η υπόθεση ; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η δήθεν «εξυγίανση» της Probank στοίχισε τελικά στο ελληνικό δημόσιο πολλαπλάσια χρήματα από όσο θα στοίχιζε η χρηματοδότησή της από το ΤΧΣ !
Και τελικά –έστω κι έτσι- λύθηκε το πρόβλημα των συστημικών Τραπεζών της χώρας ;
Απ’ότι διαβάζουμε ΟΧΙ. Oι χρισμένες «συστημικές» τράπεζες απαιτούν ολοένα και περισσότερα νέα κεφάλαια. Αποδεικνύεται ότι την βιωσιμότητά τους απειλούν τώρα τα «κόκκινα» δάνεια» !!
Ελπίζουμε οτι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση αυτή, για την οποία μας εμπιστεύθηκαν εκατοντάδες μέτοχοι της PROBANK, θα βάλει επιτέλους την σφραγίδα «τέλους» σε όλες αυτές τις διαβλητές και καταχρηστικές «πρακτικές» και «διαδικασίες» αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.