Εννέα χρόνια μετά το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων χιλιάδων πολιτών που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οι πρώτες υποθέσεις μας έφτασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όπου θα κριθεί πλέον καθολικά το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της εφαρμογής και τήρησης των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των επενδυτών.
Βασικός πυλώνας του δευτερογενούς δικαίου της ΕΕ που αφορά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, είναι η προστασία της περιουσίας των επενδυτών. Αυτή διέπεται από ένα διεξοδικό, μεθοδικό και αυστηρότατο πλέγμα ρυθμίσεων που επιβάλλουν αυξημένες υποχρεώσεις στις ΕΠΕΥ κατά την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.
Η στρατηγική που ακολουθήσαμε, είχε ως σκοπό να υπερτονίσει τις υποχρεώσεις που υπέχουν οι τράπεζες κατά την προώθηση τέτοιων προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία MiFID, προκειμένου να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλλουμε αίτημα υποβολής ερωτημάτων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με την ερμηνεία των κανόνων δικαίου που ενσωμάτωσαν στην ελληνική έννομη τάξη Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχε παρατηρηθεί ότι η νομολογία είχε διαμορφώσει από καιρού, επενδυτές δύο «ταχυτήτων», τους ομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι ουδεμία προστασία απολαύουν εκ του νόμου, και όλους του υπόλοιπους επενδυτές οι οποίοι προστατεύονται επαρκώς.
Η διαδικασία στον Άρειο Πάγο, σκοπό είχε να αναδείξει μια καθολική διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας βεβαίως τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, αλλά καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μείζονος σημασίας είναι η προστασία των επενδυτών, είτε αυτοί είναι ομολογιούχοι κρατικών ομολόγων είτε άλλων σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων – ομολόγων με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια βαρύτητα.
Το δικαστήριο άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι για την έκβαση των υποθέσεων, είτε σε ελληνικό είτε σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο με την υποβολή σχετικών ερωτημάτων στο ΔΕΕ.
KYROS LAW OFFICES