Uncategorized, Άρθρα, Δημοσιεύσεις

Αδιέξοδο στις Ανώνυμες Εταιρείες: Νομικές και Οργανωτικές Προκλήσεις όταν οι Μέτοχοι δεν Συμφωνούν.

Οι ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βασίζονται στη συνεργασία των μετόχων για τη λήψη αποφάσεων.

Όταν οι μέτοχοι μιας ανώνυμης εταιρείας κατέχουν ίσα ποσοστά συμμετοχής (50%-50%) και δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη λήψη απόφασης, δημιουργείται μια κατάσταση αδιεξόδου, γνωστή ως deadlock. Αυτό το ζήτημα έχει νομικές, οργανωτικές και πρακτικές προεκτάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον νόμο 4548/2018, η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στην Α.Ε. Όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία, η απόφαση παραμένει εκκρεμής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως π.χ. μη δυνατότητα λήψης απόφασης για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της εταιρείας λόγω ισοψηφίας, μπορεί να ζητηθεί από μέτοχο ο διορισμός ειδικού διαχειριστή ή η δικαστική λύση της εταιρείας. Άλλες σοβαρές συνέπειες στην εταιρική λειτουργία, μπορεί να είναι η απώλεια επενδυτικών ευκαιριών, η καταστροφή της φήμης της εταιρείας ή οι πολυετής νομικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων.

Η πρόληψη, είναι η καλύτερη προσέγγιση για την αποφυγή τέτοιου είδους αδιεξόδων. Η ενσωμάτωση ρητρών στο καταστατικό και η εξασφάλιση μηχανισμών επίλυσης διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εταιρείας. Τέτοιου είδους ρήτρες, μπορεί να προβλέπουν 1) αποφασιστική ψήφο (casting vote) -σε περίπτωση ισοψηφίας- από συγκεκριμένο μέτοχο ή τον πρόεδρο της συνέλευσης, 2) την προσφυγή σε διαμεσολάβηση προκειμένου να εξευρεθεί λύση, 3) το δικαίωμα εξαγοράς μετοχών (buy-out) ή 4) την αναγκαστική πώληση μετοχών σε τρίτο μέρος (shoot-out).

Συμπερασματικά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την σύσταση της εταιρείας και την σύνταξη του καταστατικού της.

Μπορούμε να σας παράσχουμε πλήρη νομική κάλυψη τόσο κατά την σύσταση της εταιρείας σας, όσο και καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της, διασφαλίζοντας -ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητάς της- την κανονιστική της συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και προβλέψεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου.

 

Ιωάννης Αγαθαγγέλου

Δικηγόρος

Το παρόν δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο [email protected] ή στο 2103633104 για να επικοινωνήσετε με τους εξειδικευμένους δικηγόρους μας.