Νέα προθεσμία στην Αίτηση Ακυρώσεως κατά Νόμου Βρούτση – 1η Ιουνίου
Αρχική προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος – 30η Απριλίου
Όπως γνωρίζετε το δικηγορικό μας γραφείο, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος Πετρόπουλου (αρ.24 του ν.4618/2019) για το ΛΕΠΕΤΕ, επισημάναμε αμέσως ότι θίγει τα θεμελιωμένα δικαιώματα των συνταξιούχων της ΕΤΕ από τον Ειδικό Κανονισμό Επικούρησης στην επικουρική παροχή και ότι έχει προβλήματα συνταγματικότητας λόγω του τρόπου υπολογισμού της παροχής και δηλώσαμε ευθύς ότι θα προσφύγουμε για την ακύρωση εκείνων των διατάξεων που προσβάλουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων.
Έτσι, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την απόφασή μας αυτή, αλλά και «πανηγυρισμών» από πολλές πλευρές για την νομοθετική ρύθμιση, με μικρή ομάδα συνταξιούχων, που επωμίστηκαν το οικονομικό κόστος μαζί με το γραφείο μας, ασκήσαμε παρέμβαση στο ΣτΕ γα την απόρριψη της Αίτησης Αναστολής της ΕΤΕ με την οποία επεδίωκε να μην ισχύσει ο νόμος Πετρόπουλου και να μην πληρώνεστε. Εξ αιτίας αυτής της παρέμβασής μας και της σφοδρής αντιπαράθεσής μας με την τράπεζα, απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της τράπεζας με την υπ’αρίθμ.184/2019 απόφαση ΣτΕ, με αποτέλεσμα να ισχύσει ο νόμος Πετρόπουλου και να καταβάλλεται μέρος της επικουρικής παροχής σε όλους τους δικαιούχους της.
Παράλληλα ασκήσαμε και αίτηση ακυρώσεως μέρους των διατάξεων του νόμου Πετρόπουλου και δη εκείνων που θίγουν τα συμφέροντά σας.
Ως προς τους λόγους ακυρώσεως αναλυτικότερα, έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.
Η αίτηση αυτή επρόκειτο να συζητηθεί στις 6/3/2020 αλλά αναβλήθηκε για τις 8 Μαίου 2020, κατόπιν κοινής αιτήσεως δημοσίου-τράπεζας εν όψει επκληθείσης εκ μέρους τους αντικαταστάσεως του άρθρου 24 του ν.4618/2019 με νέα ρύθμιση που θα τροποποιούσε τον τρόπο υπολογισμού της παροχής.
Στο αίτημα αναβολής εναντιωθήκαμε, προτάσσοντας στο ΣτΕ ότι τα ζητήματα που έχουμε θέσει με την αίτηση ακυρώσεως είναι ουσιώδη, κάποια από αυτά εκκρεμούν και στον Αρειο Πάγο και πρέπει να κριθούν οπωσδήποτε και για λόγους οικονομίας της δίκης αφού, όποια νέα νομοθετική ρύθμιση και αν γίνει, αν έχει τα ίδια ελαττώματα και επαναλαμβάνει τις ίδιες ή παρεμφερείς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, θα πάσχει ακυρότητας και θα πρέπει να προσβληθεί εκ νέου. Οπότε με την αναβολή δεν λύνονται τα προβλήματα του νόμου, απλώς μετατίθεται χρονικά η αντιμετώπισή τους σε βάρος των συνταξιούχων.
Παράλληλα, γνωρίζετε ότι στις 17/12/2019 συζητήσαμε στον Άρειο Πάγο, την αίτηση αναιρέσεως της ΕΤΕ κατά της 2048/2018 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από το αποτέλεσμα της οποίας κρίνονται πολλά. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι παρά την αρχική καταστροφολογία, οι εκτιμήσεις των περισσότερων για το αποτέλεσμα της δίκης είναι θετικές. Ενθαρρυντικό και «τονωτικό» για το «ηθικό» όλων, θεωρούμε και το γεγονός ότι εξακολουθούν να δημοσιεύονται θετικές αποφάσεις από τα πρωτοδικεία, αλλά ως γνωστόν ο Αρειος Πάγος δεν «επηρεάζεται» από κατώτερα δικαστήρια.
Εν όψει των παραπάνω, είναι προφανές ότι το γραφείο μας που είναι εξ αρχής και με σειρά ενεργειών του στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, θα συνεχίσει στην ίδια «γραμμή» και θα προσβάλλουμε με αίτηση ακυρώσεως και την νέα νομοθετική διάταξη του άρθρου 63 του ν. Βούρτση για τους ίδιους λόγους που προσβάλαμε και την προηγούμενη (νόμος Πετρόπουλου).
Όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε στην νέα αίτηση ακυρώσεως που θα καταθέσουμε, ευθύς ως αυτό καταστεί δυνατό λόγω και της παρούσας συγκυρίας και δημοσιευθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να εκδηλώσετε αρχικά το ενδιαφέρον σας με αποστολή e-mail στο γραφείο μας ([email protected]), ώστε να διαμορφωθεί οικονομική πρόταση, ανάλογη του αριθμού των ενδιαφερομένων.
Νέα προθεσμία στην Αίτηση Ακυρώσεως κατά Νόμου Βρούτση – 1η Ιουνίου
Δεδομένης της συγκυρίας (αναστολή προθεσμιών κλπ), ως αρχική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίζεται η 30η Απριλίου 2020.