Άρθρα, Τα νέα μας

Πλήρης αποζημίωση σε περίπτωση απαλλοτρίωσης της ατομικής ιδιοκτησίας

Με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να κριθεί το ζήτημα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της αξίωσης για επιδίκαση διαφυγόντων κερδών από επιχείρηση, που λειτουργεί σε ακίνητο, το οποίο απαλλοτριώνεται, ή στο τμήμα αυτού, που απομένει μετά την απαλλοτρίωση.

Με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφαση, κρίθηκε ότι το δικαίωμα αποζημίωσης του ιδιοκτήτη απαλλοτριωθέντος ακινήτου πρέπει να ικανοποιείται πλήρως και να διασφαλίζεται ο σεβασμός στην περιουσία του. Κρίθηκε, ακόμη, ότι το δικαίωμα αυτό της αποζημίωσης περιλαμβάνει την αποκατάσταση τόσο της θετικής, όσο και της αποθετικής ζημίας, έτσι ώστε να ικανοποιείται ο ανωτέρω κανόνας της πλήρους αποκατάστασης της ζημίας του δικαιούμενου προσώπου. Η μη πλήρης αποκατάσταση και η εντεύθεν μείωση της περιουσιακής δυναμικότητας του προσώπου συνιστά έλλειψη σεβασμού της περιουσίας του, αφού απομειώνει την δυναμικότητά της.

Ειδικότερα, επί απαλλοτρίωσης ακινήτου στην έννοια της πλήρους αποζημίωσης,  περιλαμβάνεται η αξία του απαλλοτριουμένου ακινήτου, αλλά και η περαιτέρω ζημία του ιδιοκτήτη, η οποία δεν συνδέεται μεν άμεσα με την αξία του απαλλοτριουμένου, είναι όμως συνέπεια  της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του, όπως η ζημία του ιδιοκτήτη από την απωλεσθείσα πρόσοδο του απαλλοτριωθέντος ακινήτου του και του, μετά την απαλλοτρίωση, εναπομένοντος τμήματος αυτού, όταν η εν λόγω ζημία είναι συνέπεια της κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης, διότι έτσι το δικαίωμα αποζημίωσης ικανοποιείται πλήρως και εντεύθεν διασφαλίζεται ο σεβασμός στη περιουσία του ιδιοκτήτη. Κατά συνέπεια, περιλαμβάνονται στην έννοια της πλήρους αποζημίωσης, ως διακεκριμένο  οικονομικό μέγεθος, τα διαφυγόντα κέρδη από την  εκμετάλλευση των επικειμένων εντός του απαλλοτριουμένου ακινήτου και του, μετά την απαλλοτρίωση, εναπομένοντος  τμήματος αυτού, όταν η απώλεια του είναι συνέπεια της  απαλλοτρίωσης και ανάγεται μόνο σ αυτήν. Σύμφωνα με τα  ανωτέρω, είναι νόμιμη η αξίωση του καθ’ ου η απαλλοτρίωση για επιδίκαση διαφυγόντων κερδών από την εκμετάλλευση των  επικειμένων εντός του απαλλοτριουμένου ακινήτου και του, μετά  τη απαλλοτρίωση, εναπομένοντος τμήματος αυτού, εφόσον τα αιτούμενα διαφυγόντα κέρδη αποτελούν συνέπεια της  απαλλοτρίωσης και έχουν ως μόνη αιτία αυτή.

Στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε ότι είναι νόμιμο το αίτημα του αναιρεσείοντος για επιδίκαση διαφυγόντων κερδών από την κτηνοτροφική επιχείρηση που λειτουργεί στο ακίνητό του, μέρος του οποίου απαλλοτριώθηκε, ούτως ώστε να αποζημιωθεί πλήρως.

Related Posts